Ypszi 2009.06.06. 08:25

Dögletes angyalok

   Ezt a két könyvet kivételesen egymás után sikerült olvasnom, bár nem közvetlenül, de legalább jó sorrendben. (Emlékszem, az Aliens sorozatot a végén kezdtem - igen, én azt is olvastam, sőt a Predator is megvan - volt?- , meg a Rambo is :P) - A sorrend amúgy nem fontos, külön történet a kettő.
Ha jól emlékszem, éppen karajcsont alkalmából nézegettem mindenféle fotókkal teli kiadványokat, amikor a kezembe akadt "A halál angyala". Miután telepakoltam a kosaram, csak visszamentem. Háromszor. Végül győzött a vágy :)
   És nagyon nem bántam meg!! Mostanában könyvet is csak kritika alapján érdemes venni, mert nem olcsók (jó, lehetnének drágábbak is), ezekből nem lehet 299 Ft-ért kikapni egy jó darabot a sarki boltban. Úgyhogy szerencsém volt!:) Akkor a könyvek:

Ami azonos mindkét könyvben, hogy ugyanaz a bagázs nyomoz:
- a magyar származású pszichodoki: Laszlo Kreizler, aki maga is egy érdekes eset, de nekem pont emiatt jött be
- Mr.  Moore, a sűrűn ittas újságíró, összeköttetésekkel - az ő szemével éljük át az első történetet
- Sara Howard, a városi rendőrség első női alkalmazottja, aki titkárnőnek álcázva bonyolódik az első ügybe
- az Isaacson testvérpár (rendőrök), akik szeretik az újfajta bizonyítási és nyomozói módszereket kipróbálni, sűrűn kukkantanak a mikroszkópba
- "Csöves" Stevie, az egykori kisstílű fiatalkorú bűnöző, akit Kreizler karolt fel, és bár felhagyott régi életmódjával, időnként mégis feltör egy-két zárat - a második történet az ő "tollából íródik"
- Cyrus, a nagydarab csendes néger, szintén Kreizler pártfogoltja, időnként zongorázik, időnként meg még nagyobb :)

"A halál angyala" 1896-ban játszódik, New Yorkban. Sorozatgyilkosság. Csonkolás. Az áldozatok fiúk. Gyerekek. Prostituáltak. Egyszerre. A zsaruk tanácstalanok, és az eszközeik is végesek - akkor még. A rendőrséget vezető Roosevelt felkéri Kreizlert, hogy segítsen neki megtalálni az elkövetőt, mert ez az ő asztala, azonban ezt titokban kell tennie, mert a modern teóriái így is kicsapták már többeknél a biztosítékot. Így verbuválódik össze a kis csapat.
Az áldozatokon elkövetett egyre durvább rituálékból, a tetthelyekből és környezetükből próbálják visszafejteni a szörnyeteg jellemét, és múltját. Egyre másra kerülnek elő a nyomok, egyre többet tudnak meg egy iszonyatos gyerekkorról, és mivel sejteni vélik, hogy mikor fog újra lecsapni, és talán azt is, hogy hol, az idővel is folyik a harc. Valamint mindenkivel, akinek baja van az orvossal, vagy a rendőrökkel, vagy csak az érdekei úgy kívánják.
Vannak ráeszmélések, tévedések, vér, ártatlan áldozat, korrupció, sok lovaskocsi, idővel futás, furfang, rászedés, sok víz, szemek befőttesüvegben, háztetőn mászkálás. Izgi:)

"A sötétség angyala" az előző sztori után kb egy évvel játszódik. Sara magánnyomozói irodát nyit "csak nőknek" (más úgyse menne el egy nőőőhöz). Nagyon unja már a férjek és vélt vagy valós szeretőik utáni leskelődést, amikor egy nő felveszi vele a kapcsolatot. Elrabolták a kislányát. Fényes nappal. Emberektől nyüzsgő területen.  Nem sokkal később véletlenül meglátja a kislányt egy vonaton, egy vad tekintetű nővel.
A gyerekrablás politikai célú is lehetett, ezért tiltotta meg a férj, hogy bejelentsék az eltűnést, de Sara sokkal mélyebb indíttatást lát az ügyben, és összehívja a bandát.
Egy igazán ügyes női rajzoló megalkotja a vonaton látott nő arcképét. A rajz alapján hamarosan kiderítik, ki a tettes, a múltjában való kutakodás során folyamatosan és megdöbbentő számmal kerülnek elő a tragédiák, és a szereplői mind gyerekek. És felnőttek, akik az útjában álltak. Vagy épp állnak. Egy rafinált, gonosz személlyel van dolguk, aki összeszűri a levet az egyik bandafőnökkel, így olyan védelem alatt áll, amivel még a rendőrség sem mer szembeszállni.
Van itt betanított görény, titkos bunker, egy rettegő város, még több berosált ember, betört fejek, saját démonokkal való harcolás, több szálon futás, utazások, aprócska bennszülött méregnyíllal, rendőrgyilkosság, bődületes manipuláció, egy sok éve hallgató lányzó szórabírása, tárgyalás, tengerészgyalogság.



A könyvek nagyon izgalmasak, nagyon lendületesek (főleg a második), sokszor csak úgy kapkodja a fejét az ember, hogy mi hol merre mi történt? Az ember szeme csak úgy falja a sorokat, az újabb és újabb infók szinte beledöngölik magukat a fejbe, futunk mi is, látjuk a testeket, félrekapjuk a fejünket az ütés elől. "A sötétség angyala" majdnem 700 oldalas, mégis két levegővétellel megvolt. Egyszerűen nem bírtam letenni.

Viszont. Amitől én mindig menekülök egy könyvben, az a több oldalas leírás. Hát itt (mindkét sztoriban) van bőven. A könyv részletesen bemutatja a századforduló városát, az épületeket, a társadalmat, a bandákat és főnökeiket, a nyilvános házakat, sőt, még a berendezést is. Ezeket a részleteket én átugrottam, de lehet hogy elolvastam volna, ha nem lett volna annyira izgalmas a történet.
A gyilkos személyiségek nagyon jól be vannak mutatva, egyre több és több infót tudunk meg róluk, egyre szélesebb a látószögünk, és a végén időnként még sajnálni is eszünkbe jut őket.

Aki bírja a pszichológiai és a józan ésszel történő profilkészítést, annak tuti tetszeni fog. :)


Az Alexandrán:

A halál angyala (520 oldal)
A sötétség angyala (696 oldal)
A halál angyaláról az Endlessen

 

Szerintem: (3,5/5)
Szerintetek: (3/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://szemrevalo.blog.hu/api/trackback/id/tr521166852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása